Trialcare & danske Medicotrust er selskaber, der leverer en Covid-19 antigen test til påvisning af forekomsten af Coronavirus hos mennesker.
Erfaringer med Coronavirus har vist at mennesker typisk begynder at udskille virus dvs. begynder at kunne smitte andre, ca. 5 dage efter at være udsat for smitte. I de følgende ca. 9 dage udskilles der Coronavirus fra næse-svælgrummet, og det er i denne periode, at andre mennesker kan blive smittet. Undersøgelser har vist, at der kun hos meget få mennesker kan dyrkes levende virus fra podninger i næse og svælg efter 10. dagen for symptomer. Derfor er kravet til isolation i forbindelse med smitte i mange lande sat til 10 dage efter påvisning af smitte.
Påvisning af Coronasmitte sker gennem en podning fra halsen. Virus sidder typisk bagtil i næse-svælgrummet, og podninger foretages derfor gennem næse eller munden. Her kommer så en af de vigtigste årsager til, at en test kan være negativ, selv om man er smittet med Corona: Hvis der ikke er virus eller virusmateriale på podepinden, så kan ingen test påvise tilstedeværelsen. Derfor er det også vigtigt, at det kun er sundhedspersonale, som er specielt uddannet til at foretage en korrekt prøvetagning, som foretager podning.
Der findes 3 måder at undersøge, om man er smittet med Coronavirus:
PCR testen og antigen lyntest har hver især deres styrker og svagheder, som ikke bør forveksles med testenes analytiske sensitivitet og specificitet. Typisk ligger sensitiviteten for begge typer test på > 90%. Specificiteten ligger for mange PCR test tæt på 100%, dvs. denne målemetode giver meget sjældent anledning til at give et positivt resultat, hvis den testede person ikke er smittet. Antigen lyntesten har typisk en smule lavere specificitet. De gode antigen lyntest har en specificitet over 99% dvs. at mindre end 1 ud af 100 testede vil vise et positivt resultat uden i realiteten at være smittet.
Kendskabet til antigen testenes egenskaber har betydning for, hvor og hvorledes de hver især med fordel kan anvendes:
Antigen lyntesten har sin største værdi som diagnostisk værktøj, når den anvendes til regelmæssige test af de samme personer. Da det typisk tager ca. 5 dage, før en smittet person begynder at udskille virus, er testning med ugentlige intervaller en udmærket fremgangsmåde til at begrænse smittespredning på arbejdspladser og i institutioner. Da resultatet foreligger inden for ca. 15 minutter, kan en positiv person umiddelbart sendes hjem i vanlig Corona-regime, og smittevejen brydes dermed momentant.
Anbefalingen er her altid, at en positiv test i en antigen lyntest bør bekræftes af en efterfølgende PCR test. Her er det igen således, at det i enkelte tilfælde vil kunne forekomme, at PCR testen vil kunne være negativ selvom personen er smittet, nemlig hvis der ikke er virusmateriale i den efterfølgende podning til brug i PCR testen. Igen understreger dette, hvor vigtigt det er, at en podning tages så korrekt som muligt.
Mellem 30 og 50% af de Coronasmittede udviser slet ingen eller så få symptomer, at de ikke nødvendigvis forbinder det med, at de er smittede. En overstået Coronainfektion kan påvises gennem bestemmelse af antistoffer mod Coronavirus i en blodprøve. Der er her 2 typer af antistoffer, som der typisk undersøges for, IgM og IgG. IgM er forkortelsen for Immunglobulin M og er det antistof, som først kan måles efter en smitte. Ved en Coronainfektion kan de i enkelte tilfælde allerede påvises efter 5 dage. IgG er forkortelsen for Immunglobulin G og dette antistof kan først påvises lidt senere i forløbet. Antistoffer kan hos langt de fleste påvises ca. 2-3 uger efter en overstået Coronainfektion.
Antistofferne kan enten bestemmes ved at sende en blodprøve ind til et laboratorium eller også gennem anvendelse af en antistof lyntest.
Forskellene mellem laboratorieanalyse og antistof lyntest er:
Blodprøven til antistof lyntesten tages ved hjælp af en fingerprik i lighed med den, som diabetikere anvender, når de tager en lille blodprøve på dem selv til at måle deres blodsukker. Denne undersøgelse er forbundet med en meget lille grad af ubehag.
Antigen lyntesten udmærker sig ved, at der gives umiddelbart svar på, om man er smittet. Fordelen er, at medarbejdere ikke unødigt sendes hjem ”under mistanke”, eller man risikerer at få smittefarlige medarbejdere ind i virksomheden.
Hvad er ”prisen” for at få et hurtigt svar?
Overordnet set er det vigtigt at forstå de muligheder og begrænsninger, der foreligger ved at implementere en systematisk og regelmæssig testning på en arbejdsplads/institution.
Den ”pris” man betaler for at få et svar på 15 min. er at antigen lyntesten ikke kan påvise så små mængder af virusmateriale, som PCR testen. Denne problematik kan dog ophæves ved, at der foretages gentagne tests på alle personer med regelmæssige mellemrum. På den måde vil man ramme ind i det tidsvindue, hvor der udskilles de store mængder af virus. Supersprederne vil dog typisk afsløres umiddelbart.
Mellem 30 og 50% af de Coronasmittede udviser slet ingen eller så få symptomer, men de har vist ofte at udskille virusmængder i samme mængde, som smittede med symptomer. Ud fra selve forløbet af en Coronasmitte bør antigen lyntesten foretages ugentligt for at ramme ind i det tidsvindue, hvor virusudskillelsen stiger til et niveau, hvor smittespredningen bør bremses.
Korrekt prøvetagning er som anført afgørende for et pålideligt resultat. En af de bedre videoer, som viser en korrekt prøvetagningsteknik, kan findes her (på engelsk): https://www.youtube.com/watch?v=syXd7kgLSN8
Antistoftesten kan tages hver 14. dag eller eventuelt månedligt, da det tager op til 21 dage, før den er positiv. Da nogle uden symptomer også danner færre antistoffer, kan det anbefales at tage testen hver 2. uge.
For virksomheder/foreninger/institutioner med egen, erfaren sundhedsafdeling kan vi efter oplæring levere testen, og man står selv for hele processen.
For virksomheder/foreninger/institutioner uden egen sundhedsafdeling kan vi tilbyde udkørende teams, der leverer en helhedsløsning indeholdende test-svar-rådgivning-kontrolopfølgning.
Finder man vores tilbud interessant, kan man kontakte os for videre information/tilbud.
Viktech
Scandinavien-Park 13
24983 Handewitt
Deutschland
Phone:(+45) 3118 8420
Medicoforce ist ein Unternehmen das Covid-19-Tests durchführt. Unser Test ist Marktführer mit der höchstmöglichen Sicherheit von 99,2%. Wir arbeiten mit führenden internationalen Unternehmen zusammen mit Hinblick auf diesen Test.
Viktech
Scandinavien-Park 13
24983 Handewitt
Deutschland
Telefon: (+45) 3118 8420
„Medicoforce“ yra įmonė, atliekanti COVID-19 testavimą. Mūsų testas yra rinkos lyderis ir užtikrina didžiausią saugumą (99,2%). Dėl šio testo mes bendradarbiaujame su pirmaujančiomis tarptautinėmis įmonėmis.
Viktech
Scandinavien-Park 13
24983 Handewitt
Deutschland
Telefonu: (+45) 3118 8420
Medicoforce jest firmą realizującą testy na Covid-19. Nasz test jest jest wiodący na rynku z najwyższą dokładnością na poziomie 99,2%. Ten test jest wynikiem naszej współpracy z wiodącymi międzynarodowymi firmami.
Viktech
Scandinavien-Park 13
24983 Handewitt
Deutschland
Telefon: (+45) 3118 8420
Medicoforce este o companie, care efectueaza testul COVID-19. Testul nostru este pe primul loc pe piata, deoarece ofera o siguranta a rezultatului de 99,2%. Colaboram cu companii internationale de top in legatura cu acest test.
Viktech
Scandinavien-Park 13
24983 Handewitt
Deutschland
Telefon: (+45) 3118 8420